Welkom bij de Kloosterwinkel van Abdij Koningshoeven

Om verder te gaan moet u 18 jaar of ouder zijn.

Kaasmakerij

Aan de kaasmakerij van Koningshoeven ligt de lijfspreuk ‘ora et labora’ ten grondslag: bid en werk. Met onze eigen kaasmakerij krijgen wij, monniken, de kans om dit eeuwenoude devies te belijden. De productie van de kazen geeft ons ook de gelegenheid om samen te werken en in gemeenschapszin te groeien en eigenhandig unieke producten te vervaardigen. Aan het monastieke leven op Koningshoeven ligt ten grondslag ora et labora.

Het pure ambacht van het kaas maken

Kaas04

De kaasmakerij van de abdij ontvangt wekelijks zo’n 2.000 liter verse koeienmelk en 2.000 liter verse geitenmelk. Er is ongeveer 10 liter melk nodig om 1 kilo kaas te maken. Alle melk komt direct uit de regio. Sterker nog: de geiten waarvan wij de melk gebruiken, grazen op het landgoed van Abdij Koningshoeven zelf. Daar heeft een biologische geitenhouderij al jaren zijn bedrijf gevestigd. Als we vanuit de abdij naar buiten kijken, kunnen we de geiten zien grazen.

Rijpen, voor een unieke smaak

Nadat de kazen van Kaasmakerij Koningshoeven zijn geproduceerd, laten we ze deels rijpen in de kelders van de abdij. De meeste kazen rijpen minimaal 4 weken en maximaal 3 jaar. Dat gebeurt bij een constante temperatuur van 12 tot 14 graden Celsius. Omdat de vochtigheidsgraad rond de 85% ligt, drogen de korst en de kaas zelf niet te snel uit. Het rijpen is erg belangrijk en nodig om de kaas zijn eigen unieke smaak te laten krijgen. Hoe langer de kaas rijpt, hoe droger en pittiger deze wordt. Kaasmakerij Koningshoeven biedt kazen aan van alle leeftijden. Van jong en jong belegen tot belegen en oude kazen.

Kaas02

Oprecht fair trade, overtuigd biologisch

Als monniken zijn we zuinig op Gods schepping. Daarom is duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid een belangrijk thema voor ons. Vandaar dat we enkel biologische kazen produceren. Daarvoor beschikken we over een Skal-certificering die aantoont dat we betrouwbare, biologische producten maken. Alles wat we doen, gebeurt bovendien op ambachtelijke wijze.

Trappistenkaas is kaas met een bijzonder verhaal. Gemaakt in de abdij O.L.V. Koningshoeven. Met toewijding en aandacht. Deze film geeft u een unieke kijk in onze kaasmakerij. Ontdek het proces, onze waarden en aandacht voor kwaliteit. Proef de stilte...