Welkom bij de Kloosterwinkel van Abdij Koningshoeven

Om verder te gaan moet u 18 jaar of ouder zijn.

Biomakerij

Een biologische waterzuiveringsinstallatie

biomakerij03

De Biomakerij, de biologische waterzuiverings­installatie op het terrein van Abdij Koningshoeven, is op 15 oktober 2018 ingezegend en officieel geopend.

Uniek in Nederland

De broeders van Koningshoeven ontwikkelden de Biomakerij samen met Waterschap de Dommel. Het is de eerste Nederlandse biologische zuiveringsinstallatie die op basis van tropische planten en micro-organismen afvalwater zuivert en elke druppel hergebruikt. Dit afvalwater is afkomstig van de abdij en de op het terrein gevestigde bierbrouwerij. Het gezuiverde water wordt direct hergebruikt om verdroging van de gronden rondom de abdij tegen te gaan. Later zal het water ook worden aangewend als spoelwater voor de flessen in de brouwerij. Al het water blijft zo op Koningshoeven en daarmee is de kringloop perfect gesloten.

Meer weten over onze Biomakerij? Klik hier »

biomakerij01

Opening Biomakerij oktober 2018

Harmen Spek van de Plastic Soup Foundation opende de bijeenkomst met een lezing. Hij gaf een indringend relaas over de vervuiling door plastic in ons water. Broeder Isaac vertelde daarna over de beweegredenen van de abdij om deze biologische waterzuivering te bouwen. Vervolgens trok het gezelschap in een lange stoet en onder een stralende zon naar de waterzuivering. Daar volgde een korte gebedsdienst in de kas met de tropische platen.

Na de zegening door Vader Abt zette de bedenker van de waterzuivering, de heer Istvan Kenyeres, met een druk op de knop de installatie in werking. Na een korte bezichtiging van de waterzuivering begaven alle gasten zich naar het terras van het Proeflokaal. Daar werd de opening afgesloten met een gezellig samenzijn.