Welkom bij de Kloosterwinkel van Abdij Koningshoeven

Om verder te gaan moet u 18 jaar of ouder zijn.

Brouwerij

Proef de stilte

Subtiel is ze aanwezig bij Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Berkel-Enschot, de geur van hop, gist en mout. Hier wordt sinds 1884 trappistenbier gebrouwen. De monniken van de abdij staan aan de oorsprong van dit bier. Zij worden in de volksmond ‘trappisten’ genoemd, naar de herkomst van hun orde: het Franse Soligny-La-Trappe. Deze orde kenmerkt zich door soberheid, stilte en de plicht tot liefdadigheid.

Eind 19e eeuw vluchtte een kleine groep trappistenmonniken vanuit Frankrijk naar Berkel-Enschot. Daar, in het hart van Brabant, vonden ze een stuk heide met wat hoeven en een schaapskooi. Dit voormalige buitenverblijf van Koning Willem II – de Koningshoeven – omarmden zij als hun nieuwe thuishaven. Ze stichtten er hun klooster en besloten bier te gaan brouwen. Tot op de dag van vandaag vullen zij hun leven hier met gebed en werk. In rust en stilte. Lees meer over onze historie »

Brouwerij02

De Koningshoeven werd de bakermat van La Trappe Trappist. Hier, binnen de muren van de abdij, produceert Bierbrouwerij de Koningshoeven Nederlands trappistenbier. Nog steeds onder toezicht en verantwoordelijkheid van de monniken en nog altijd vanuit de innerlijke overtuiging ‘goed te doen’: een deel van de opbrengst gaat naar goede doelen. Deze oorspronkelijke principes leveren La Trappe Trappist het exclusieve label ‘Authentic Trappist Product’ op van de Internationale Vereniging Trappist.

La Trappe Trappist is zuiver, eerlijk, Nederlands bier. Wie goed proeft, ontdekt wat genieten is. En ontwaart het belangrijkste ingrediënt dat onlosmakelijk met de monniken is verbonden: de stilte.

Onze Trappistenbieren

Met aandacht, passie en traditioneel vakmanschap komen unieke bieren tot stand volgens de geheime recepturen van de trappistenmonniken.

Brouwerij05

Trappistenbier en de 3 regels

La Trappe Trappist wordt sinds 1884 in stilte gebrouwen op het terrein van de Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven abdij in het Brabantse Berkel-Enschot. Bierbrouwerij de Koningshoeven is daarmee één van de weinige brouwerijen ter wereld die het label ‘Authentic Trappist Product’ mag voeren. Dit label - verleend door de Internationale Vereniging Trappist - garandeert de herkomst van trappistenproducten volgens de volgende criteria:

  1. Productie vindt plaats binnen de muren van een trappistenabdij
  2. Onder toezicht en verantwoordelijkheid van monniken.
  3. En een deel van de opbrengst gaat naar goede doelen.

Het brouwproces

Voor ons brouwproces gebruiken wij uitsluitend natuurlijke ingrediënten, namelijk hop, gerst, gist en water uit eigen bron. De vergisting vindt plaats met een gistsoort die het meest actief is bij 18 à 20 °C. We vullen het bier met gist en suiker af in flessen. Hierdoor gist La Trappe Trappist na op fles en ontwikkelt zich een uniek aroma. Smaak en geur krijgen zo alle kans om te rijpen.

Aandacht voor mens en maatschappij

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is onlosmakelijk verbonden met La Trappe Trappist. Het uitgangspunt daarbij is een duurzame wereld. We schenken een deel van onze opbrengsten aan goede doelen dichtbij en ver weg. Ook werken we nauw samen met leerwerkbedrijf Diamant Groep en stichting Prins Heerlijk. Dankzij die samenwerking bieden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk in de brouwerij, ons Proeflokaal en de Kloosterwinkel. Verder van huis ondersteunen we een abdij in Oeganda, waar monniken landbouw-, onderwijs- en gezondheidszorgprojecten opzetten voor de plaatselijke bevolking.

Brouwerij03

Zuinig zijn op het milieu doen we door water uit eigen bron te halen, en met onze biologische waterzuivering zo veel mogelijk weer terug te geven aan de natuur. Door onze grondstoffen in te kopen bij boeren in de buurt en door verspilling tegen te gaan: restproducten gooien we niet weg, maar stellen we beschikbaar voor de productie van onder meer veevoeder.

Dit alles maakt La Trappe Trappist een puur en eerlijk bier, dat voortkomt uit de innerlijke overtuiging van de monniken om zuinig om te gaan met wat God ons gegeven heeft.

Bezoek ook eens onze website van de Brouwerij »