Confituur

Artisanale confituur van Priorij Klaarland:


Inkoken van het fruitEen (h)eerlijk, authentiek en sympathiek kloosterproduct

De trappistinnengemeenschap van Klaarland in Bocholt (Belgisch Limburg) bestaat momenteel uit zestien zusters. Om tegemoet te komen aan de kosten voor de groeiende gemeenschap, werd gedurende de laatste jaren de productie van confituur sterk uitgebreid. De kracht van deze confituur is de originele mengelingen van fruit en het gebruik van louter natuurlijke producten (fruit en suiker, zonder toevoegingen), deels gekweekt in de eigen kloostertuin.
De zusters kiezen bewust voor de methode van inkoken, zodat de smaak van het fruit optimaal de tijd krijgt om tot zijn recht te komen. Dit duurt langer, en past dan ook goed bij het monastieke ideaal: niet alles zo snel mogelijk willen doen, maar rustig en met aandacht. 

Sinds haar stichting in 1970 probeert de gemeenschap van Klaarland in haar levensonderhoud te voorzien door het produceren en verkopen van artisanale producten: confituur, koekjes, biergisttabletten, kaarsen, kaarten en handgeweven liturgische paramenten.  De zusters zijn er trots op dat zij momenteel het grootste deel van hun inkomsten kunnen verdienen met het werk van hun handen, zonder hulp van extern personeel. Dit betekent dat werkelijk alle zusters, van (zeer) oud tot jong, worden ingeschakeld bij de productie, verpakking en verkoop.


De oudere zusters helpen bijvoorbeeld mee met het plukken, schoonmaken en inmaken van het fruit (bessen, rabarber, appels en kweeperen) uit de kloostertuin. De jongeren staan in voor de fruitteelt, de aankoop van ander fruit, de productie, verkoop, kwaliteit, publiciteit, verpakking, etc.

Zr. José, verkoopsverantwoordelijke, vertelt: “In 2010 begonnen we met het maken van confituur van ons eigen fruit, voor eigen gebruik. Als snel bleek dat onze gasten de confituur zo waardeerden, dat ze die ook graag wilden kopen. We produceerden lang enkel voor verkoop in ons eigen winkeltje, maar sinds 2013 begonnen ook enkele andere monastieke winkels onze confituur te verkopen. Al snel leverde onze eigen tuin niet meer genoeg fruit op om aan de vraag te voldoen, en moesten we fruit gaan bijkopen. De productie en verkoop groeiden de laatste jaren zodanig, dat we in 2019 onze ambachtsgebouwen hebben verbouwd en uitgebreid, om de confituurproductie meer ruimte te kunnen geven. Mede dankzij de hulp van de IVT, is de productie de laatste jaren efficiënter en professioneler geworden. Dit alles zonder de kleinschaligheid en ambachtelijkheid te verliezen, die de smaak zo sterk ten goede komen.”